Kaj je FireballFireball je eden najpopularnejših razredov športnih jadrnic za dve osebi. Jadranje s to jadrnico je posebno doživetje. Lahko je lenobno uživanje v poletnem soncu, močnejši veter pa ga spremeni v navdušujočo mešanico hitrosti, valov in adrenalina. Povsem neprimerna je za sindikalne izlete, saj nima prostora za ležišča, tudi na kuhanje ali raženj je na njej treba pozabiti.

Fireball je leta 1962 narisal Anglež Peter Milne. Cilj pri konstruiranju je bil narediti lahko in čim hitrejšo jadrnico, ki bo dovolj enostavna, da jo bo mogoče zgraditi tudi v domači garaži in z njo zmagovati na regatah. Danes lahko rečemo, da mu je to tudi uspelo.

 

Leta 1970 je IYRU (zdajšnji ISAF - mednarodna organizacija jadralnih zvez) razredu priznala mednarodni status, do začetka leta 2000 pa je bilo registriranih preko 14800 jadrnic, pri čemer delež samograditeljev sploh ni zanemarljiv

Oblika trupa in jadrovja je strogo kontrolirana in zagotavlja vsem tekmovalcem enake pogoje. Hkrati pa je dovoljene precej svobode pri namestitvi opreme, kar daje razredu poseben čar in omogoča veliko prilagodljivost in individualnost. To je tudi eden od razlogov, da so na regatah lahko uspešne posadke z veliko bolj različno skupno težo kot je to običajno za olimpijske razrede.